Info

Borgarbrackor

Borgarbrackor är en borgerlig idépodcast som drivs av Rebecca Weidmo Uvell. I varje avsnitt gästar en ny profil för att tala borgerlig politik med fokus på olika aktuella ämnen. Målet är att inte bara diskutera idéer och ideologi utan alltid även diskutera konkreta lösningar och förslag, med viss slagsida åt det liberala. Borgarbrackor är även en feministisk podcast.
RSS Feed
Borgarbrackor
2018
July
June
May
January


2017
December
November
October
September
January


2016
June
May
April
March
February
January


2015
December
November
September
June
May
April
March
February
January


All Episodes
Archives
Now displaying: 2015
Dec 3, 2015

Precis som förra veckan gästar även denna gång Karin Svanborg Sjöwall Borgarbrackor. I veckans avsnitt talas det om EU.

Rebecca tittar i sin spaning närmre Sveriges historiska relation till EU, från inträde och valutaomröstning tills idag i finanskrisens kölvatten. 

Karin talar om ämnet som ligger på allas läppar: Brexit. Kommer Storbritannien att lämna EU och i så fall; vad blir kvar av unionen?

Nov 26, 2015

I den sjuttonde upplagan av Borgarbrackor gästar Karin Svanborg Sjöwall, VD på Timbro, för att tala om terrorism, svensk naivitet och göra upp med Sveriges "snällism". Vem är det som ansluter sig till IS från Sverige och hur pass naiva har svenska folket eller regeringen Löfven varit i sin behandling av terrorism?

Nov 24, 2015

Med dagens ämne kan du som lyssnare ursäktas ifall du inte förväntar dig action, fart och flärd, vi har en överraskning åt dig. Rebecca, i sin spaning, synar produktiviteten hos bostadsministern från partiet som avskyr bostadsbyggande. 

Nov 19, 2015

Daniel Suhonen-falangen består av en handfull person som lever i förnekelsen att klasskampen för länge sedan inte är död och begraven. De försöker blåsa liv i ett lik just nu. För de vill inte inse att klassfrågan är lika aktuell som en fax. Vänstern har tidigare hållits ihop av det gemensamma hatet mot klassamhälle, kapitalism och borgerlighet. Men klasshatsklistret är nu slut. Vad händer med vänstern?

Nov 13, 2015

Borgarbrackor är tillbaka i ny tappning. Rebecca går från att ha en fast partner till att bjuda in olika spännande borgerliga personer för att spana med i två avsnitt. Först ut på banan av spännande borgerliga personer är Artur Leczycki. 

I Borgarbrackors femtonde avsnitt talas det om folkpartistiska prussiluskor som gärna pillar på föräldraförsäkringen, tyckare som inte listat ut vad som är hönan och vad som är ögget samt om vad Artur måste göra för att Åsa Romson ska bli nöjd. 

Sep 10, 2015

I detta avsnitt av Borgarbrackor behandlar David och Rebecca den aktuella debatten kring Julia Caesar, Folkpartiets omlackering, representation på SVT och avslutar med veckans slös och veckans trams.

Jun 30, 2015

I detta avsnitt talar Rebecca och David om identitetspolitikens och representativitetens tveeggade svärd. Från Åsa Romsons tal i Almedalen 2014 till Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård och dess nuvarande ordförande Seher Yilmaz.

 

 

2:20 

May 22, 2015

Avsnittet inleds med ett skifte. Jenny kliver av och in tågar historikern David Lindén som ny borgarbracka. 

Under temat företagare hanterar Rebecca i sin spaning den blöta socialistiska filt Socialdemokraterna lagt över svenskt företagande, från Morgan Johanssons kvoteringsdrömmar till Ingeborgs bageri och förälskelsen i löntagarfonder. 

En eloge tilldelas en Socialdemokrat vars ekonomiska kunnande besparat Stockholms stad på 7 miljarder kronor. Avslutningsvis dundrar och rasar Daniel i 'Veckans trams'.

 

4:30 Sveriges Radio, Tankesmedjan och dålig research

9:00 Rebeccas spaning: Socialdemokratin och företagandet

12:30 Morgan Johansson och bolagsstyrelsekvotering

33:40 Historian om Ingeborgs Bageri och Livs

38:00 Om den sittande regeringen

43:40 Spaning om Socialdemokraternas ledare genom tiden

48:30 Alliansens kvoteringshistoria

50:00 Palme och löntagarfonderna

1:03:20 Veckans slöserispaning

1:05:15 Spaning om veckans trams

Apr 16, 2015

I dagens avsnitt ägnar vi oss helt och hållet åt socialdemokraterna. 

 

Jenny inleder med att gå igenom hela den långa listan på vallöften Stefan Löfven hittills lyckats bryta. Och fortsätter med att prata lite historia och röda röda rosen, det vill säga falangstriden i S mellan höger och vänster. 

Rebecca borrar på djupet i vänskapskorruptionen mellan LO och S och hur LO kan köpa politiska fördelar framför öppen ridå sedan 100 år tillbaka. Hon avslöjar också hur många människor från LO som redan nu praktiskt taget sitter med och styr i Rosenbad och i riksdagen. 

Hon avslutar sedan med att reda ut vem som var först med att vilja stänga gränserna - LO eller SD?

Dagens feministspaning ger ros till Gudrun Schyman och så pratar Rebecca om slöseriet med att slänga bort halvfärdiga utredningar. 

Apr 2, 2015

I detta avsnitt blir Jenny och Rebecca privata. Temat är nämligen abort och barnlöshet - reproduktiv hälsa med ett politiskt ord. Och de har båda erfarenhet av detta på olika sätt. 

Vi pratar även om hur Rocka sockor blev en surfbräda för Prolife-rörelsen i Sverige, om hur abortmotståndet breder ut sig i Europa och om hur viktigt det är att vi ser vad som håller på att hända. Abort är kan vara en fråga om liv och död för kvinnor. 

Sedan pratar vi lite grann igen om Ebba Busch Thor och avslutar med hur en tjänteman på Tjörns kommun betalade en halv miljon till fel konto och FEL person. 

Mar 19, 2015

Dagens tema är pekpinnar. 

Vi inleder med att prata om när Margot Wallström packade ner sin faluröda stora pekpinne och reste ut i vida världen, i sin Elefantkostym. Och klampade runt i den utrikespolitiska porslinsaffären. 

Sedan fortsätter Rebecca med att prata om Prussiluskan som fått förnyat hyreskontrakt i Folkhemmet, om politiker med den nya diganosen Dominas- och tvångssyndrom och med Gabriel Wikström i fronten nu förklarat krig mot allt kul. Jenny frågar sig hur bra fett- och sockerskatt verkligen är, undrar om filmjölk verkligen är farligt och så har hon tittat på gamla råd från Socialstyrelsen. 

Vi har även bjudit tillbaka Alva Myrdal för ett kort inhopp. 

 

Fusklapp 

00-15 min. Stora pekpinnar - den faluröda Margot Wallström slagit Saudiarabien i huvudet med

16-24 DDR-Sverige kontra Tutt-Tv

30 Gabriel Wikström - Glädjedödaren

40-45 Frihetsfronten

55. Alva Myrdal, igen

1.02 Socialstyrelsen informerar

1.06 Socker- och fettskatt

1.16 Arbetslinjen = folkhälsopolitik?

1.25 Skattefinansierad kokbok

1.28 Preventivmedel

 

Mar 5, 2015

I det här programmet pratar vi om barn och familjer. Jenny frågar sig om kommunala vabb-arbetare är en så bra idé och om vårdnadsbidraget verkligen är vår största jämställdhetsutmaning. Rebecca går igenom den sociala ingenjörskonsten från Alva Myrdal till Folkpartiet, reder ut förmånsberget för barnfamiljer och frågar sig varför folk bara inte kan låta bli att åka Vasaloppet när de är småbarnsföräldrar och bara ta det lite lugnt. 

Vi pratar också om ekonomi, det vill säga konsten att förstå "pengar in, pengar ut" och varför Ebba Busch Thor kommer bli en feministisk förebild. 

Feb 18, 2015

Om utrikes- och säkerhetspolitik. 

 

Rebecca avslöjar Myten om Margot Wallström, går igenom grodornas Hall of Fame och reder ut vad Palme gör i dagens utrikespolitik. Jenny konstaterar att utan rätt analys - fel lösningar och tankeförbud bidrar till det senare, hon reder ut vad Nato är och vi pratar om hur Sverige ska klara en utröstning från Robinson. Vi intervjuar även en utrikes- och säkerhetspolitisk expert och kräver att vi slutar fokusera på kvinnors livmödrar och istället börjar fokusera på vad de har i skallen. Och i Veckans slöseri pratar jag om 73 hemliga miljarder från Arbetsförmedlingen .

 

Fusklapp

2.25 Vem är egentligen utrikesminister - Bildt eller Wallström?

5.55 Palme

9.49 Grenen Margot Wallström sågas ner

20.30 MP klampar in

27.30 - 33.03 Klipp med Margot

36.25 Intervju med Katarina Tracz - utrikespolitik

42.10 Judarnas situation

56.35 Intervju med Katarina Tracz - säkerhetspolitik

1.01 Robinson

1.05 Nato

1.16 Veckans slöseri

1.19 Fokusera på kvinnors hjärnor, tack

Feb 6, 2015

I avsnitt 5 undrar vi om Ulf Ekman är den enda konservativa i Sverige, varför är Thatcher både konservativa och nyliberalas förebild och vem är egentligen Christer? Vi tar upp den tabubelagda VOLYM-frågan och undrar om Per-Albin Hanssons folkhem kommer räddas av KD.

Avslutningsvis frågar sig Jenny i sin feministspaning om sexköpslagen suger och Rebecca berättar om gropen på Lovön där 170 miljoner av skattebetalarnas pengar grävts ner. 

För er som vill lyssna lite mer effektiv kommer här en:

 

FUSKLAPP:

7.20 Liberalkonservativ och Lisa Bjurwalds sågning av Alice Teodorescu

12.30 Intervju med statsvetaren Stefan Olsson

21.00 Fler borgerliga etiketter

30.00 KD - vart är de på väg samt Göran Hägglunds sorti och gärning

38.00 SD - de nya konservativa?

45.20 Tal Gösta Bohman

52. Välfärdsstat kontra migration

55. Jenny är missnöjd med Fp igen

1.00 Myter om utbildningsnivåer och elefanten i skoldebatten

1.14 Assar Lindbeck och Per-Albin Hanssons folkhem

1.26 Ygemans pinsamma tweet och påminnelse om Luciabeslutet

1.33 Veckans slöseri

1.34 Veckans feministspaning

 

Jan 26, 2015

Sagan om den svenska kommunismen. Vi pratar om partierna närmast - Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ. Vi pratar även om Sven Wolter, Stalin och det knäppa Leninpriset. 

Jan 19, 2015

I skuggan av dåden i Paris - om yttrandefrihet och extremism. Och lite kommentarer kring decemberöverenskommelsen och Moderaterna nya partiledare. 

1